Privoňte si k parfému ako profesionál

Ako vyskúšať parfém v obchode? Ako si nezahltiť čuchové bunky? Aké tipy majú parfuméri na testovanie vôní?

Pri nákupe nového parfému môže byť ťažké si vybrať vôňu, ktorá by vám najlepšie vyhovovala. Poradíme vám, ako testuje vôňu odborník.

Keď sa vydáte do obchodu vyskúšať nové vône, rozhodne si nenechajte od okúzľujúcej predavačky nastriekať parfém na zápästie, pretože by kontaminoval všetko, čo potom vyskúšate.

Ako vyskúšať parfém pomocou testovacieho papierika?

Pri prvom privoňaní k novému parfému vždy používajte najskôr testovací papierik. Vonné prúžky známe francúzskym názvom ako Mouillette (vyslovuje sa "Mui - Yet") "sú dlhé papierové prúžky, obvykle biele a savé, ktoré bývajú voľne k dispozícii v každej parfumérii.

Nastriekajte dve alebo tri dávky parfému kolmo na papierik z jednej strany. Než priložíte testovací papierik k nosu, dajte vôni čas, aby sa najskôr vstrebala. Väčšinou stačí cca 30 sekúnd, aby mal prípadný alkohol čas vyprchať. Bez toho, aby ste sa dotkli nosa, pohybujte testovacím papierikom zľava doprava. Zatvorte oči, vnímajte a užívajte si postupne vrchné, stredné a nízke tóny parfému.

Váš prvý zážitok predstavujú vrchné tóny tzv. HLAVA parfému. Vrchné tóny sú najprchavejšie, ucítite ich len na samotnom začiatku, preto si prvý dojem z parfému vychutnajte, trvá len krátko. Po chvíli si všimnete, ako sa vôňa postupne mení, aby sa do popredia dostali „stredné“ tóny, tzv. SRDCE parfému a „nízke tóny“ tzv. ZÁKLAD parfému. Pokiaľ bude váš nos nadšený, je čas vyskúšať vôňu na pokožke, pretože to, čo môže skvele voňať na testovacom papieriku, nemusí fungovať s vašou pokožkou. Teplo vašej pokožky, Ph alebo chémia a prirodzené kožné oleje budú reagovať s parfémom a vytvoria na vašej pokožke vôňu, ktorá bude pre vás jedinečná a väčšinou trochu odlišná od vône na testovacom papieriku. Na vašej pokožke vôňa prejde svojim plným olfaktorickým životným cyklom, inými slovami, musíte si ju zamilovať ešte ku koncu dňa, keď v nej budú stále prítomné iba "nízke tóny".

 

Ako otestovať parfém na pokožke?

Na zápestie:

1. Nastriekajte si vôňu na zápästie, nie príliš zblízka a nie z prílišnej diaľky.

2. Nechajte vôňu prirodzene zaschnúť, tj nevtierajte do zápästia

3. Bez toho, aby ste sa zápästia dotkli nosom, vdýchnite parfém.

4. Nechajte vôňu v priebehu času rozvinúť a pravidelne sa k nej vráťte, aby ste si vychutnali, ako sa vôňa vyvíja a mení.

5. Počas tejto doby sa snažte vyhnúť umývaniu alebo utieraniu zápästia

6. Nenanášajte ďalšiu vôňu na rovnaké miesto, kým si dôkladne neumyjete ruky

testování parfému na zápěstí

Na chrbát ruky alebo na spodnú časť ramena:

Tieto miesta sú síce pre testovanie parfémov menej obvyklé, ale sú oveľa praktickejšie, pretože k nim možno ľahko privoňať

V ďalších krokoch postupujte rovnako, ako je uvedené v časti vyššie - "Na zápästí".

Hra na čakanie

Vôňa je ako kytica kvetov, ktorá sa musí rozvinúť. Pokiaľ máte čas, nechajte vôňu na koži približne 10 minút, aby sa plne rozvinula. Žiadni dvaja ľudia nemajú rovnakú telesnú chémiu a v trpezlivej hre čakania spoznáte vy aj vône svoju skutočnú, harmonickú identitu.

Aké tipy majú parfuméri na testovanie vôní?

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ktoré môžu byť užitočné pri testovaní nových vôní:

Je to bežný jav, že pri testovaní viacerých vôní bezprostredne po sebe dochádza k zahlteniu čuchových buniek, preto netestujte príliš veľa parfémov súčasne. Nikdy netestujte viac ako tri rôzne vône za sebou. .

Neodporúča sa medzi testovaním vône používať pražené kávové zrná, ako sa často traduje. Vedecké testy preukázali, že nemajú žiadny účinok, a podľa ich názoru nemá zmysel, aby ste inhalovali niečo iné, čo vám „vyčistí“ nos. Namiesto toho si skúste privoňať k vlastnej koži alebo oblečeniu. Parfumári odporúčajú pre vyčistenie nosa vydychovať do kútika ohnutého lakťa.

Najlepšia rada je vyskúšať iba 3 rôzne vône, potom dať si niekoľkominútovú pauzu a potom vyskúšať maximálne ďalšie tri.

Dbajte na to, aby ste pri testovaní nových vôní nemali na sebe vlastnú vôňu, krém alebo silný dezodorant.

Neskúšajte parfémy tesne potom, čo ste zjedli pokrm, ktorý obsahoval cesnak, alebo bol silne korenený.

Neverte tomu, keď vám niekto tvrdí, že silné trenie parfému môže "rozdrviť" molekuly vône, napr. trením zápästia o seba. Je to nezmysel. Ak máte pochybnosti, opýtajte sa jadrového fyzika :-) Pri trení zápästia o seba sa môže stať, že parfém ďalej rozprestrite, a tým zväčšíte plochu, z ktorej sa bude parfém rýchlejšie odparovať. Tým pádom vôňa rýchlejšie vyprchá.

Dôležitým bodom pred privoňaním k parfému je nechať alkohol odpariť. Predajcovia v obchodoch na to málokedy však upozorňujú. Čuchanie k vôni pred odparením alkoholu skresľuje vaše vnímanie a štipľavé výpary alkoholu rýchlo nasýtia a upchajú váš nos, čo vedie k "únave" nosa, tj musíte si dať prestávku. Namiesto toho sa odporúča počkať, až miesto, kam ste parfém naniesli zaschne, a až potom si privoňať a vychutnať si ho.

Snažte sa parfém hodnotiť v prostredí bez iných pachov. Je to veľmi ťažké, pretože väčšina obchodných domov a parfumérií je vôňami úplne presýtená.

Ideálne je požiadať o malú vzorku alebo si ju kúpiť domov, aby ste mohli vôňu skutočne nosiť a žiť s ňou. To je najlepšia rada pri hľadaní vášho parfumu, ktorú môžete dostať. To isté, ak vôňu kupujete on-line. Každý kvalitný eshop by mal túto možnosť ponúkať.

Nie je nutné, aby ste si parfém kúpili hneď v deň, keď k nemu prvýkrát privoniate. Môžete počkať, vyskúšať ho a vrátiť sa do obchodu, alebo na e-shop.

Určite to je to nádherný pocit dopriať si krásnu vôňu, ktorú ste práve objavili a zamilovali si ju.

jak vybrat parfém, který vám sedne

Prevodnik