Fakty a mýty o parfémoch

U nás, vo svete vôní  -  Krasnevone.sk- často počúvame zavádzajúce informácie a dezinformácie najmä o tom, ako by sa mal parfém nosiť alebo vyberať. Ako teda oddeliť fakty od fikcie? Pripravili sme pre vás najčastejšie fámy o vôňach a snažili sme tu osvetliť, či sú pravdivé, alebo nie!

TVRDENIE Č. 1: Čím je vôňa silnejšia, tým je lepšia
VERDIKT: Fikcia

Všetci milujeme dlhotrvajúce vône, ale "silná" alebo "intenzívna" nemusí vždy znamenať "lepšie", alebo že vydrží veľmi dlho. Nezabudnite, že každý si "silnú" vôňu predstavuje inak: pre niekoho je prehnane ťažká orientálna vôňa, pre iného svieža denná vôňa. Hľadaním tej pravej by ste mali začať tým, že sa pozriete na koncentráciu vône v parféme. Prečo? Pretože koncentrácia vône sa obvykle vzťahuje k percentuálnemu podielu vonných látok, pričom čím vyššie percento, tým nižší obsah alkoholu a tým dlhšia výdrž bude vôňa mať.

TVRDENIE Č. 2: Medzi označením EdT, EdP EdP a Parfémom nie je žiadny rozdiel
VERDIKT: Fikcia

Takže technicky vzaté, keď si vezmete svoju obľúbenú vôňu a privoniate k jej variantám EdT, EdP a parfému, zrejme poviete, že sú rovnaké. Často totiž obsahujú úplne rovnaké ingrediencie. Rozdiel je však v obsiahnutej koncentrácii vonných olejov a ďalších zložiek v každej z nich. Parfém má najvyššiu koncentráciu, väčšina z nich obsahuje 20-40% a na vašej pokožke vydrží približne až 8 hodín. Parfémová voda má ďalšiu najvyššiu koncentráciu 7-14% a vydrží až 6 hodín. Ľahšie zloženie, ako je toaletná voda, obvykle vydrží okolo 4 hodín s koncentráciou 3-8%, zatiaľ čo kolínska voda je na konci spektra s koncentráciou 2-4%.

Používané skratky:

  • Edc - Eau de Cologne  –Kolínská voda
  • Edt - Eau de Toilette - Toaletná voda
  • Edp - Eau de Parfum - Parfémovaná voda
  • P - Parfum – Parfém

TVRDENIE Č. 3: Vôňa by mala byť tým úplne posledným čo na seba nanesiete
VERDIKT: Fikcia

Vôňa je často popisovaná ako záverečná bodka kozmetickej rutiny, ale to neznamená, že si ju musíte nutne nastriekať na pokožku sekundu predtým, než vyjdete z dverí. Pokiaľ sa totiž nastriekate hneď po sprche alebo hydratácii, vaša čerstvo hydratovaná pokožka a telesné teplo môžu prispieť k tomu, že vonné tóny vydržia dlhšie. Všetci odborníci vedia, ako ich vrstviť vôňu, aby ste maximalizovali jej výdrž.

fakta a myty o parfemech

TVRDENIE Č. 4: Rovnaká vôňa vonia na rôznych ľuďoch inak
VERDIKT:: Fakt

Už sa vám niekedy stalo, že ste si požičali vôňu svojej najlepšej kamarátky a hovorili ste si, hm – to je divné, vôbec nevoniam ako ona? Má to jednoduché vysvetlenie. Naša pokožka je jedinečná, každá má iné Ph, čo môže zmeniť spôsob, akým sa vôňa chová, keď ju na seba nanesieme. Aké z toho plynie ponaučenie? Vždy si pred zakúpením na svojej pokožke vôňu vyskúšajte, Solídny eshop ponúka vzorky vôní tzv. testery za minimálnu cenu.

TVRDENIE Č. 5: Parfém si vždy najskôr nastriekajte na zápästie
VERDIKT: Fakt

Táto zaužívaná rutina, ktorú ste vykonávali od chvíle, keď ste si vzali do ruky svoj prvý flakón s vôňou, stále platí. Zápästie sú najdôležitejšími pulznými bodmi na tele na nanesenie vône. Sú miesta, ktoré sú najviac prekrvené a teplé, čo napomáha lepšiemu a silnejšiemu rozvinutiu vône. Ďalšími pulznými bodmi na tele sú krčná tepna, lakťová a podkolenná jamka, pokoža za ušami, spánky alebo a výstrih.

Náš tip: slávna Coco Chanel kedysi vyhlásila: „Žena by mala vôňu nanášať na miesta, na ktorých túži po pobozkaní“.

TVRDENIE Č. 6: Vtieranie vône do pokožky predĺži jej výdrž
VERDIKT: Fikcia

Prosím, prestaňte to robiť! Vieme, že je ťažké odolať, ale trením si vôňu ničíte! Nielenže obrusujete a otupujete vonné tóny parfému, ale zároveň rozbíjate molekuly, čo spôsobuje rýchlejšie vyprchanie vône. Jediné, čo musíte urobiť, je nastriekať a nechať vôňu voľne zaschnúť. Žiadne ďalšie zásahy nie sú nutné.

TVRDENIE Č. 7: Parfém má datum spotreby
VERDIKT: Fakt

Dátum spotreby na flakóne ani na krabičke väčšinou nenájdete, občas môžete naraziť na dátum výroby, ale každá vôňa môže prejsť a pokaziť sa. Väčšina parfémov vydrží približne 3-5 rokov, pokiaľ sa im venuje trochu starostlivosti (napr. skladovanie mimo dosahu priameho slnečného svetla/tepla/vlhkosti). Na rozdiel od vašich obľúbených potravín a kozmetických výrobkov bohužiaľ neexistuje štandardizovaný dátum spotreby, ale ak si všimnete zmenu odtieňa tekutiny alebo sú tóny cítiť trochu nakysle, potom je možno čas sa so svojím miláčikom rozlúčiť.

TVRDENIE Č. 8: Parfém je pre ženy, kolínska pre mužov
VERDIKT: Fikcia

Keby sme na túto otázku mali odpovedať pred desiatimi rokmi, možno by sme s týmto tvrdením súhlasili. To preto, že značky nepredávali prípravky Eau de Parfum pre mužov, namiesto toho mužom ponúkali vody po holení, kolínske vody a toaletné vody. V dnešnej dobe sú parfémy stále dostupnejšie vo všetkých typoch vôní – mužských i ženských, dokonca aj unisex – čo znamená, že tento mýtus je dávno vyvrátený.

TVRDENIE Č. 9: Rozprašovanie parfumu do vzduchu a prechádzanie sa pod ním predlžuje jeho výdrž
VERDIKT: Fikcia

Môže to pôsobiť posilňujúcim dojmom a vyzerať celkom roztomilo, ale podstata je taká, že striekať oblak vône a prechádzať sa v ňom má len veľmi slabý účinok. Vaša vôňa najlepšie funguje, keď ju nastriekate priamo na pokožku, pretože dobre reaguje s telesným teplom.

TVRDENIE Č. 10: Parfém môžeme nosiť celý deň po celý rok
VERDIKT: Fakt

Vôňa má toľko výhod; okrem toho, že budete krásne voňať, môže zvýšiť vaše sebavedomie, pomôcť vám urobiť na niekoho pozitívny dojem a zlepšiť náladu vám aj vášmu okoliu! Jediné, čo treba mať na pamäti, je, že by ste vôňu, ktorú si v ten deň vyberiete, mali prispôsobiť danej príležitosti; napríklad ľahká toaletná voda sa dobre hodí na deň do kancelárie, zatiaľ čo na večerné rande sa hodí niečo „ostrejšie“ alebo hrejivé a žiarivé.

Prevodnik