Otvorili sme našu prvú predajňu na Slovensku - OC Retro v Bratislave!

Zásady správneho skladovania alebo ako na dlhú výdrž parfému

Takmer každý z nás má doma nejaký flakón luxusnejšej vône, ktorú nepoužívame každý deň, a preto chceme, aby nám parfém vydržal , čo najdlhšie. Poďme si na túto tému trochu posvietiť.

Ako je možné parfum dlho uchovávať?

Odborníci na parfémy sa zhodujú na tom, že sa u vôní nedá presne stanoviť dátum, po ktorom by sa už nedala používať. Aby však milovníci parfémov mali jedinečný čuchový zážitok, niektoré z parfumárskych domov uvádzajú na obale dátum spotreby. Tento dátum spotreby, ktorý sa väčšinou nachádza na dne flakónu, je obvykle 30 mesiacov.

V parfumárstve neexistujú žiadne pevné pravidlá. Skôr než spoliehať sa na dátum, podľa ktorého je možné posúdiť, ako dlho by mal byť parfém uchovávaný, odporúčajú odborníci zamerať sa na zložky, ktoré ich tvoria. Ľahké, prírodné a citrusové tóny majú tendenciu sa rýchlejšie kaziť, zatiaľ čo drevité, jantárové a pižmové tóny sú stabilnejšie.

Dôverujte svojim zmyslom

Prvým vodítkom, či sa dá váš parfém ešte používať, je jednoducho jeho vôňa. Pokiaľ okamžite rozpoznáte vône, kvôli ktorým ste si parfém zamilovali, nie je důvod sa ho zbavovať! V závislosti od osvetlenia a veku vášho parfému sa jeho farba aj vôňa môže meniť. Nie je potrebné panikáriť: je to úplne normálne a nijako to neovlivňuje kvalitu!

Ako zaistiť parfému čo najdlhšiu životnosť ?

Aby sa zachovala tá správna chémia medzi vami a vašou vôňou, je najlepšie uchovávať ju mimo dosahu svetla, vlhkosti a tepla. Nechávať parfém v kúpeľni sa môže zdať pohodlné, keď sa ráno chystáte, ale neodporúča sa to: parfému sa nemusí páčiť vlhké prostredie a meniaca sa teplota. Urobíte rozhodne lepšie ak svoju zbierku parmému umiestnite napríklad na toaletný stolík v spálni. A najlepšie urobíte, keď parfémy budete uchovávať v pôvodnej krabičke. Skladovanie bez pôvodnej krabičky, drasticky znížite účinnosť vône. V žiadnom prípade neskladujte parfémy v chladničke, ako býva zvykom u niektorej kozmetiky, kolísanie teploty môže vôňou rýchlo zničiť.

Krasnevone.sk

Prevodnik