Zadajte do 3. mája pri nákupe kód LASKA a vyhrajte pobyt v Hoteli Jasná a zásobu svetových vôní!

Ako zistiť pórovitosť vlasov a ako ich správne naolejovať

Vlasové olejovanie je v poslednej dobe veľmi populárne. Samotná tradícia rituálu k nám prišla z afrických a ázijských krajín. Staré indické liečiteľstvo hovorí, že najlepšími olejmi na vlasy sú zmesi, ktorých základom  je kokosový olej, sezamový olej a bylinné výtažky. Radi by sme však tému vhodného olejovania rozšírili o tému pórovitosti vlasov a následne o voľbu oleja prispôsobeného štruktúre vlasov.

Začnime teda od začiatku. Vlasy sa delia na jemné, stredne jemné a pevné. Každý typ vlasov potrebuje individuálnu starostlivosť, aby vyzerali zdravo a lesklo. Ale pozor, niekedy sa tiež stáva, že naše vlasy majú svoje vlastné individuálne preferencie, ktoré sa nezhodujú s teóriou, a preto je znalosť štruktúry našich vlasov istým vodítkom, kde by sme mali začať pri hľadaní správnej starostlivosti o ne.

kokodovy olej Natur planet nerafinovany

Predovšetkým... aké máme vlasy?

Nízka pórovitosť
Vlasy s nízkou pórovitosťou sú najmenej náročným typom vlasov, pokiaľ ide o starostlivosť o ne. Vyznačuje sa nízkym stupňom odlupovania kutikuly, čo má za následok prirodzene hladké a lesklé vlasy. Najväčšou výzvou pri starostlivosti o tento typ vlasov je dosiahnutie veľkého objemu, pretože bývajú jemné.

Stredná pórovitosť
Najčastejším typom vlasov sú stredne husté vlasy. Štruktúra vlasu je stredne hrubá a pri správnej starostlivosti vyzerajú skvele. So správnymi produktmi sa ľahko vytvára objem.

Vysoká pórovitosť
Vysoko porézne vlasy sú typom vlasov s najvyšším výskytom rozstrapkaných končekov. Tento typ vlasov je často suchý, drsný a matný. Najčastejšie sa tento jav vyskytuje u veľmi kučeravých vlasov. Je ťažké dosiahnuť lesk a hebkosť. Vyžadujú pokročilú, dobre prispôsobenú starostlivosť a najväčšiu pozornosť zo všetkých troch typov vlasov. Dostatočne vlasy hydratujte pomocou vlasovej kozmetiky a prírodných olejov  a vyhýbajte sa tepelným úpravám, prípadne používajte termoochranný sprej.

Po druhé...ako zistiť pórovitosť vlasov?

Poréznosť vlasov je v podstate pórovitosť vlasov a ich schopnosť absorbovať vlhkosť. Existuje niekoľko amatérskych spôsobov, ako zisti poréznosť vlasu.

1) Chumáč vlasov vložte do priehľadného pohára alebo misky s vlažnou vodou a sledujte jeho pohyb. Pokiaľ klesá ku dnu, značí to vysokú pórovitosť, pretože vlasy dokážu rýchlo pohltiť všetku vlhkosť. Ak sa vznáša vlasy na hladine, naopak to indikuje zlou absorpciou a tým pádom nízkou pórovitosťou. Normálna pórovitosť sa preukáže tým, že chumáč pláva niekde uprostred vody.

2) Vlasy umyte šampónom a nepoužívajte žiadne ďalšie hydratačné produkty. Vezmite jeden vlas, omotajte jeden koniec na ukazovák ľavej ruky az druhý koniec na ukazovák pravej ruky. Pokúste sa vlas roztrhnúť. Pokiaľ vlas veľmi pruží, vaša pórovitosť vlasov nízka. Ak vlas pruží málo, vaša pórovitosť je stredná. V prípade vysokej poréznosti vlas nepruží a okamžite sa pretrhne.

Po tretie... aké oleje sú najlepšie?

Teraz, keď poznáte svoj typ vlasov, je čas siahnuť po správnom oleji alebo zmesi olejov, ktoré budú najlepšie vyhovovať pórovitosti vašich vlasov

Pri vlasoch s nízkou pórovitosťou je najťažšie vytvoriť objem pri korienkoch, preto by sme tejto oblasti mali venovať zvláštnu pozornosť. Oleje odporúčané pre tento typ vlasov sú predovšetkým zmesi:

Pre poškodené a suché končeky vlasov je dobrou voľbou olej z malinových semienok, pretože sa jedná o polynenasýtený olej, ktorý skvele poškodené a rozstrapkané končeky vyhladzuje.

olej z malinovyh semínek Natur Planet

Správna starostlivosť o stredne pórovité vlasy znamená, že nevyžadujú veľa času. Je však dobré ich pravidelne "kŕmiť" proteínmi, zvláčňujúcimi a hydratačnými zložkami a chrániť ich pred poškodením, ktoré môže spôsobiť farbenie, žehlenie, alebo aj príliš časté fénovanie.

Oleje odporúčané pre stredne porézne vlasy sú mononenasýtené a polynenasýtené oleje. Rovnako ako u málo poréznych vlasov sa osvedčujú aj zmesi s nasýtenými olejmi, napr. kokosovým olejem aelbo bambuckým maslom. Tieto zmesi vlasy hĺbkovo vyživujú.

Ďalšie oleje odporúčané pre stredne porézne vlasy:

Odporúčané oleje sú mononenasýtené, ale najmä polynenasýtené oleje. Stojí za to po nich siahnuť:.

Za štvrté... ako na vlasové olejovanie

Na otázku, ktorá technika vlasového olejovania je najlepšia, neexistuje jednoznačná odpoveď. Často záleží na našich individuálnych preferenciách, stave našich vlasov a dokonca aj na ich dĺžke.

Suché olejovanie
Pri suchom olejovaní treba olej rozotrieť po celej dĺžke vlasov a potom ich rozčesať tak, aby sa olej rovnomerne rozprestrel. Najlepšie je stiahnuť vlasy do drdolu alebo si upliesť vrkoč. Odporúča sa, aby doba olejovania nebola kratšia ako 30 minút.

Mokré olejovanie
Mokré olejovanie je najlepšou voľbou pre poškodené a suché vlasy, tj vlasy, ktoré potrebujú skutočne silnú hydratáciu. Stačí vlasy namočiť teplou vodou alebo navlhčiť ružovou vodou, prebytočnú vodu odsať papierovým uterákom a naniesť olej. Rovnako ako pri metóde suchého oleja by sa mal olej nanášať na celú dĺžku vlasov.

Olejovanie v nádobe
Najčastejšie sa používa mokré olejovanie v lavóre. Stačí doň naliať asi 1 liter prevarenej vody, pridať olej a niekoľko kvapiek hydratačného prípravku, napríklad 3% kyseliny hyaluronovej. Ponorte vlasy do vody a počkajte 3 minúty. Jemne nechajte odtiecť prebytočnú vodu, vlasy zviažte do drdolu a zabaľte do teplého froté uteráka. Po 2 hodinách vlasy umyte obvyklým spôsobom.

 

Prevodnik