Teraz ku každej objednávke darček: Parfém na pranie 10 ml zadarmo!

Ako čítať zloženie kosmetických prípravkov?

Snaha rozlúštiť kozmetické etikety sa zdá byť pre mnohých z nás obtiažna. Oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám pomôžu vybrať ten najlepší produkt.

Tu je stručný sprievodca čítaním etikiet so zložením:.

Na dĺžke záleží

Rovnako ako pri potravinárskych výrobkoch je najžiadanejšia kozmetika s jasným a krátkym zložením. Dlhé kozmetické zloženie si zaslúži osobitnú pozornosť: môže znamenať množstvo cenných účinných látok alebo vysoké množstvo plnidiel a syntetických látok. Spravidla sa jedná o druhý prípad. Bezpečnejšie je investovať do kozmetiky s krátkym, šetrným zložením.

Na poradí záleží

Podľa predpisov sa kozmetické prísady uvádzajú na etiketách v poradí, ktoré nie je náhodné. Zložka, ktorá je v produkte najviac, je na prvom mieste, tá, ktorá je najmenej, je na poslednom mieste. Pokiaľ výrobca sľubuje, že vysoký obsah kyseliny hyalurónovej zaistí hĺbkovú hydratáciu pokožky, zatiaľ čo samotná kyselina hyalurónová je na konci zoznamu, znamená to, že výrobca používa nepoctivý marketing.

Výrobcovia nie sú povinní uvádzať informácie o percentuálnom podiele zložiek vo výrobku. Všeobecne platí, že na odhad účinných zložiek kozmetického výrobku postačí niekoľko prvých položiek zloženia. Stojí za to si všimnúť, či sú cenné výťažky, extrakty a minerály na prvom mieste zoznamu. Ak je na prvom mieste zoznamu voda, plnidlá a silikóny, je to jasné NIE.

Konzervačné látky nie sú zlo

Napriek tomu, že konzervačné látky nemajú dobrú povesť, netreba sa ich obávať. Sú nepostrádateľnou zložkou pri výrobe bezpečnej kozmetiky - bez nich by väčšina ošetrujúcich produktov bola použiteľná maximálne niekoľko dní. Konzervačné látky majú totiž ochrannú funkciu: chránia kozmetiku pred škodlivými účinkami teplôt, mikroorganizmov a voľných radikálov. Zaisťujú tak bezpečné používanie po celú dobu trvanlivosti kozmetického prípravku. Výrobky, ktoré sú nesprávne konzervované, nielenže nespĺňajú sľuby výrobcu, ale môžu byť aj nebezpečné pre pokožku. Je potrebné vedieť, že čím menej konzervačných látok, tým kratšia je trvanlivosť výrobku. Ľudia so sklonom ku kontaktným alergiám by mali dbať najmä na čo najnižšiu prítomnosť konzervačných látok.

Najbežnejšími konzervačnými látkami prírodného pôvodu používanými v prírodnej kozmetike sú benzoan sodný, kyselina dehydrooctová, sorban draselný, glukonolaktón, kyselina salicylová, benzylalkohol, tokoferol, kyselina levulínová atď.

Zložky, ktorým je dobré sa vyhnúť

Aby mohol byť kozmetický prípravok uvedený na trh, musí spĺňať rad požiadaviek a prejsť radom obmedzujúcich testov, ktoré nariaďujú prísne predpisy Európskej únie.

Schválená kozmetika obsahuje iba bezpečné látky. Niektoré z nich sa však stávajú nebezpečnými v dávkach, ktoré prekračujú prísne limity. K tomu dochádza, keď sa tieto zložky objavujú v niekoľkých rôznych produktoch dennej potreby. Je dôležité zabezpečiť, aby naša kozmetika neobsahovala tieto látky:

  • SLS, SLES - penivé látky, ktoré spôsobujú vysušenie pokožky a pocit pnutia, nevhodné pre citlivú pokožku.
  • Polyakrylamid - plnivo na zvýšenie hustoty výrobku; jeho hromadenie má karcinogénne účinky.
  • Triethanolamin, TEA - udržuje PH výrobku; nadbytok môže spôsobiť rakovinu.
  • Parafínový vosk - vytvára nepriepustnú ochrannú vrstvu, ktorá bráni výmene plynov; je lepšie ho nahradiť prírodnými rastlinnými olejmi.
  • Silikony - bráni voľnej výmene plynov a prenikaniu zložiek do pokožky; niekedy sa ťažko odstraňujú.
  • Ftaláty - zakázané v kozmetike pre najmenších; v nadmernom množstve zvyšujú riziko astmy a alergií.

Zvoľte si nakupovanie online

Každodenné nákupy málokedy sprevádzajú dostatok pokoja a času na analýzu zloženia nového kozmetického výrobku. Niekedy sú etikety výrobkov príliš malé na to, aby ste ich mohli prečítať. Je dobré si výrobok odfotiť a analyzovať jeho zloženie na internete. To vám umožní skontrolovať, či výrobok neobsahuje cudzorodé látky, a posúdiť, či spĺňa vaše požiadavky.

Prevodnik