Zadajte do 3. mája pri nákupe kód LASKA a vyhrajte pobyt v Hoteli Jasná a zásobu svetových vôní!

Príbehy 7 najikonickejších parfémov všetkých čias

Mnoho žien je verných svojmu obľúbenému parfému veľa rokov, iné rady experimentujú a z času na čas si zaobstarajú novú vôňu. Bez ohľadu na rozdielny vkus existujú klasické parfémy, ktoré sa tešia trvalej obľube a ktoré oceňujú ženy po celom svete (niektoré dokonca nepretržite po desaťročia!). Tie najkúzelnejšie vône pretrvávajú, ako dokazujú tieto ikonické parfémy naprieč modernou históriou. Prečítajte si príbehy, ktoré sa za nimi skrývajú.

CHANEL NOº5

CHanel no.5_1

Coco Chanel dala svetu najikonickejšou vôňou všetkých čias, ktorá lahodí ženským zmyslom už viac ako 100 rokov! Potom, čo v roku 1921 odcestovala do Monte Carla s bratrancom cára, ruským veľkokniežaťom Dmitrijom, ju hojnosť luxusu musela inšpirovať k vytvoreniu skvostného parfému. Vtedajší módni návrhári a parfuméri sa držali vo svojich vlastných koľajniciach, a tak Coco opäť prelomila bariéru. Vyzvala uznávaného parfuméra Ernesta Beauxa, aby namiešal dlhotrvajúcu vôňu, ktorá by sa dala nosiť vo dne aj v noci. Predložil jej niekoľko variant, z ktorých každá bola očíslovaná, a ona si vybrala piatu. Názov sa jej zapáčil, čo bolo na vtedajšiu dobu odvážne, pretože parfémy mali obvykle zvučné a romantické mená. Chanel dala Ernestovi voľnú ruku pri tvorbe a veľkorysý rozpočet, takže mohol použiť tie najlepšie a najkvalitnejšie ingrediencie ako je ruža centifolia, vzácna kvetina pestovaná iba vo francúzskom Grasse, a tiež drahý jazmínový absolut. Parfém Chanel No.5 sa stal okamžite bestsellerom a jeho popularita prudko vzrástla na konci 2. svetovej vojny, kedy si ju vojaci nasadení vo Francúzsku brali domov pre svojich milých ako suvenír, a znovu v roku 1954, kedy Marilyn Monroe slávne vyhlásila, že jediná vec, ktorú nosia do postele, je "pár kvapiek No. 5".

Vyskúšajte parfémovanú vodu PURE No.2486, ktorá je inšpirovaná touto ikonickou vôňou len za 11,95 Eur !

 

 

GUERLAIN SHALIMAR

Shalimar

Nexistuje snáď romantickejší príbeh ako ten o mughalskom cisárovi Šáhdžahánovi, ktorý postavil Tádž Mahal, ktorý postavil na počesť svojej milovanej ženy Mumtáz po jej smrti. Príbeh inšpiroval francúzskeho parfuméra Jacquesa Guerlaina, ktorý sa rozhodol vzdať hold ich romantickej láske formou vône. V roku 1925 ju predstavil ako "prvý orientálny parfém" a pomenoval ju podľa historických záhrad Tádž Mahalu. Dodnes patrí k najobľúbenejším vôňam na báze vanilky - doplnené citrusmi, kosatcom a tonkou - a okamžite sa stala celosvetovou senzáciou.

 

NINA RICCI L'AIR DU TEMPS

Nina Ricc l air du temps_1

Po druhej svetovej vojne si každý prial v živote trochu ľahkosti a to sa týkalo aj vôní. Preto francúzsky módny dom uviedol na trh v roku 1948 túto korenistú kvetinovú vôňu ako protilátku k nálade a ako protiváhu k ostatným ťažkým vôňam, ktoré v tom čase zaplavovali trh. Robert Ricci sa inšpiroval mladými povojnovými ženami, ktoré sa k nej húfne hlásili. Zlatý flakón symbolizujúci mier bol zdobený holubicami a ukrýval zmes kvetín, konkrétne ruže, jazmínu, gardénie a pikantného karafiátu.

 

GIVENCHY L'INTERDIT

Givenchy L´Interdit_1

Všetci poznáme nádherné róby, ktoré Hubert de Givenchy vymyslel pre svoju múzu Audrey Hepburn, ale už sa toľko nevie, že na jej počesť vytvoril aj vôňu. Givenchy poveril Francisa Fabrona, aby pre Hepburnovú vytvoril jemnú vôňu, a v podstate tak uviedol na trh vôbec prvú modernú vôňu pre celebrity, keď ju v roku 1957 predstavil. Verejnosti však bola k dispozícii až v 60. rokoch, keď sa stala prvou vôňou vydanou módnym domom; príznačný názov znamená vo francúzštine "zakázaný". Jemná kvetinová aldehydová zmes v sebe snúbila jazmín, ružu, fialku a zmes drevín a tráv. Moderná verzia, ktorú pod rovnakým názvom kúpite v parfumériách aj dnes, je obohatená tónmi hrušky, vanilky aj karamelu.

Vyskúšajte parfémovanú vodu PURE No.2421, ktorá je inšpirovaná touto ikonickou vôňou len za 11,95 Eur !

YVES SAINT LAURENT OPIUM

YSL opium

Yves Saint Laurentovi tzv. škandály cudzie - jeho kolekcia z roku 1971 dokonca niesla toto meno (Scandal), a hoci bola v tom čase odmietaná, neskôr bola uznaná za priekopnícku. To isté sa dá povedať o kolekcii Opium, ktorá bola v niektorých krajinách dokonca zakázaná. Keď v roku 1977 uviedol na trh neslávne preslávenú vôňu, ktoré spôsobila poprask. Zožal za jej kontroverzný názov odpor, ale Laurent sa odmietol ospravedlniť. Múzou bohatej, zvodnej vône s jantárom a vanilkou bola čínska cisárovná. Korenená kvetinová vôňa bola uložená do flakónu, ktorý mal evokovať inro, ozdobnú lakovanú nádobu zavesenú na opasku podľa tradičnej ázijskej módy zo 16. storočia. Tieto ozdoby sa niekedy používali na prenášanie skutočného ópia.

Vyskúšajte parfémovanú vodu PURE No.89, ktorá je inšpirovaná touto ikonickou vôňou len za 11,95 Eur !

ANGEL BY THEIRRY MUGLER

Thierry Mugler Angel

Tóny inšpirované jedlom neboli v parfémoch ničím novým, ale keď bola v roku 1992 predstavená vôňa Angel, bola to gurmánska vôňa ako žiadna iná. Do popredia sa pre zmenu dostala pralinka a čokoláda a v zložení vône nebola jediná kvetinová nota: skutočná inovácia. Trvalo neuveriteľných 608 skúšok, než sa podarilo túto bohato lahodnú vôňu správne vyladiť, a jej nadčasová vôňa zostáva stále výrazná (dokonca aj medzi morom napodobenín gurmánskych vôní, ktoré v priebehu rokov inšpirovala).

Vyskúšajte parfémovanú vodu PURE No.2455, ktorá je inšpirovaná touto ikonickou vôňou len za 11.95 Eur!

 CALVIN KLEIN CK ONE

CK One

Unisex vône sú dnes normou, ale keď CK One v roku 1994 debutovala, bola to prelomová vôňa, ktorá bola rodovo neutrálna a ktorú mohol nosiť naozaj každý, a dodnes patrí k najpredávanejším vôňam vôbec. CK One bola oslavou individuality a rozmanitosti a pýšila sa ikonickými čiernobielymi reklamami s veľmi mladou Kate Moss, provokatívne oblečenou v džínsoch Calvin Klein. Čistá a svieža zmes bergamotu, kardamónu, ananásu, papáje, jazmínu, fialky, ruže, muškátového orieška a pižma, ktorú stačí len streknúť, stále slúži ako skutočný stroj času, ktorý vás prenesie späť do 90. rokov, pokiaľ sa teda budete chcieť vrátiť .

Vyskúšajte parfémovanú vodu PURE No.3004, ktorá je inšpirovaná touto ikonickou vôňou len za 11,95 Eur!

Prevodnik