LACNEJŠIE CENY U NÁS UŽ TENTO ROK NENÁJDETE. NAKÚPTE SI SVETOVÉ VÔNE SO ZĽAVOU AŽ 60 PERCENT!

Kto vytvoril parfém? Zistite niečo o histórii parfémov

Milujete parfémy? Chcete sa dozvedieť viac o ich pôvode? V tomto článku vám ponúkneme možnosť dozvedieť sa niečo o histórii parfumov a o tom, kto ich vytvoril. Slovo "parfém" pochádza z latinského "per fumus", čo znamená "skrze dym", alebo "prefajčiť".

PÔVOD PARFÉMU

Parfémy sa objavujú už od dávnoveku. Spočiatku sa parfém používal ako druh osviežovača vzduchu alebo pri náboženských obradoch, až neskôr ho ľudia začali používať na pokožku. Najstaršie parfémy objavili archeológovia prekvapivo na Cypre, kde našli prvú parfumériu. Bola stará viac ako 4 000 rokov.

Prvými ľuďmi, ktorí vyrábali parfémy na použitie na ľudské telo, boli Egypťania. Oleje, balzamické silice, masti, živice rozpustené vo víne... Existoval celý rad výrobkov, ktoré sa používali v lekárstve, kozmetike a pri balzamovaní mŕtvych. Bolo to pre nich také dôležité, že mali dokonca boha parfémov, Nefertema.

 

STAROVEKÝ RÍM A KRESŤANSTVO

Až s príchodom Rimanov začali ľudia používať vône ako súčasť osobnej hygieny, a to predovšetkým ženy naprieč všetkými spoločenskými vrstvami. Dodnes existuje mnoho receptúr, a to ako rímskych, tak gréckych. S nástupom kresťanstva ich však ľudia prestali používať ako súčasť každodennej rutiny, s výnimkou elity. V stredoveku, teda v čase, keď sa osobná hygiena príliš nepraktizovala, sa ženy potierali silnými a dlhotrvajúcimi vôňami, napríklad ambrou.

PARFÉMY NA VÝCHODE

Pre Číňanov je čuch jedným z najdôležitejších zmyslov, takže esencie a parfémy pre nich boli vždy dôležité. "Kámasútra" dokonca hovorí o používaní parfému ako o povinnej súčasti. V 6. storočí mali veľké plantáže venované výrobe parfémov. Pestovali kvety a potom lisovali okvetné lístky, aby získali esenciu.

 

PRÍCHOD ALCHÉMIE A PARFÉMY V EURÓPE

Práve s príchodom alchýmie a arabskej civilizácie sa znovu začalo experimentovať a vyvíjať nové parfémy. Objav alkoholu ako dobrého rozpúšťadla uvoľnil cestu k vytváraniu jemných a dlhšie trvajúcich vôní. Arabi, ktorí prišli ako prví do Španielska, rozšírili kultúru parfémov po celej Európe.

Väčší rozmach a obľúbenosť týchto vonných látok zažila Európa až počas 14. storočia, kedy vzniká na prianie kráľovnej Alžbety prvý moderný parfém. Prvé laboratórium zamerané na výrobu vôní vzniklo vo Francúzsku až v 16. storočí. Svoje najvyššie obľuby dosahujú parfémy za vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. v druhej polovici 18. storočia, kedy bežným doplnkom šatníka urodzených dám i mužov z kráľovského dvora boli kožené rukavičky. Táto móda však mala jednu vadu. Potili sa v nich ruky a rukavice začali zapáchať. Zakladateľ najstaršej francúzskej parfumérie Jean de Galimard prišiel vtedy s nápadom namáčať rukavičky do vonných esencií a tým ohromil šľachtu, na čele so známou Madame de Pompadour, milenkou kráľa Ľudovíta XV. V 19. storočí dochádza v parfumárskom priemysle k zásadnému pokroku a tým je vytvorenie prvej umelej vonnej esencie. Dovtedy boli výrobcovia parfémov závislí iba na prírodných zdrojoch. V 20. storočí vzniká prvý známy parfém L´Origan od Francoisa Cotyho, ktorý sa predáva už od roku 1905. O pár rokov neskôr Gabrielle Chanel zaviedla svoju vlastnú značku, prvý parfém nesie názov Chanel No. 5.

dama s parfemem

 

PARFÉMY V SÚČASNEJ DOBE

 V dnešnej dobe existuje množstvo druhov parfémov a milióny spôsobov, ako ich vytvoriť. Pomocou syntetických vôní je možné dokonca vytvárať nové vonné zložky, ktoré v prírode neexistujú. Nové techniky nám umožňujú extrahovať rôzne esencie, a vytvárať tak takmer identické vône svetových značkiek za zlomok ceny. Poďte to preskúmať a presvedčiť sa!

Tým Krasnevone.sk

 

Prevodnik